Hunder

4O7A7490

Vargofjellets Rock

IMG 5307

Ildfotens Lex Wergeland



Vi har drevet aktivt med fuglehunder siden 1983, både på jakt, jaktprøver og utstilling. Vi har hatt mange fine og dyktige hunder selv og vi har også oppdrettet mange hunder som eierne har hatt stor glede av både som jakt og hushunder.

På denne sida ligger det informasjon om hundene våre og de hundene vi har hatt, med korte karakteristikker av dem. Stamtavlene har vi lagt ut som PDF filer. En samling av hundebilder ser du HER

Siste nytt: Vi har en parring på gang hos Ildfoten og har nå endelig bestemt oss for at vi skal parre Ildfotens Katti ved neste løpetid utpå vinteren en gang. Som partner har vi har valgt ut Finsk utstillingschampion og Norsk Jaktchampion og den meget dyktige jegeren Rex, tilhørende Jyrki Vohlonen. Rex er en meget rolig og trivelig hund som revierer utmerket for sin fører. Søket har til nå vist seg meget effektivt ettersom Rex har mange premier, spesielt i unghundsklassen. 

Rex har mange norske aner,også fra vårt eget oppdrett. Han er avkom etter Trico (Ildfotens Sikita/Nevertoppens Troy) og Prihan May (Ildfotens Grete/Hiafossens Rosso) Altså begge de to blodslinjene vi har avlet på møtes i Rex. Begge hundene er fri for Cl og PRA og er selvfølgelig også HD-frie.

rex

Rex (bilde fra Jyrki sin hjemmeside se her) Prihan

Stamtavle REX


Et kort resyme av

Ildfotens Frikk       Her

Ildfotens Katti       Her

Ildfotens Hedda     Her

Ildfotens Figo        Her

Bienas Sarri           Her

Stilladalens Celina  Her

DSCF17131

                                                      Ildfotens Frikk

IMG_0647 kopier

Stilladalens Celina

IMG 0023

                                                    Ildfotens Katti

IMG 5300

Lex

IMG_0364

Jentefjellets Lissi

                                                    


Presentasjon av Ildfoten's Kennel  

Ildfoten's Kennel driver i dag oppdrett av engelsksettere med vekt på:

- Hunder som er sunne og friske med godt gemytt.

- Hunder som er omgjengelige blant dyr og mennesker.

- Hunder som skal score høyt på viltfinnerevne og søksopplegg.

- Hunder som skal holde god kontakt etter vegetasjonstypen.

- Hunder som skal vise behersket atferd i fuglesituasjoner.

- Vi legger også vekt på på et funksjonsriktig eksteriør.

Kennelen drives av Gerd Aina Søderholm og Are Suhr og vi er bosatt i Alta.

Starten på Ildfoten skriver seg tilbake til 1984 med ES Rocos Jarga og etter hvert  P Hopfossens Hasta og ES Lagopus Northern Digger.

I 1987 kom det første kullet med 10 flotte pointerhvalper. Mest kjent der er Ildfotens Samantha som Kalle Jordan hadde og baserer sine linjer på i dag.

Det var et opphold fram til 1995 da jeg sammen med Gerd startet opp igjen og da med bare engelsksettere. Bienas Sarri var vår første "nye" hund. Deretter kom Lia i 1999. 

Kart over Ildfoten:

kart

 

Her er et kartutsnitt av opphavet til vårt kennelnavn. Ildfoten: Dollajuolgge på samisk, er et lite fjell som ligger 2,5 km rett vest for eidet mellom øvre og nedre Stabbursdalsvann. Vi syntes navnet klinget godt og navnet ble registrert som vårt kennelnavn i 1987.

Vårt liv med stående fuglehunder skriver seg fra 1983. Da fikk jeg min første engelsksetter ”Rocos Jarga”. Jarga var en god jeger som jeg dessverre  mistet altfor ung, bare halvannet år gammel. Hun hadde en hoftekule som ikke var skikkelig utviklet. Med henne hadde jeg mitt første møte med jaktprøvesporten, og hun rakk å få en 3.uk, samt en 2.uk.
Mye av æren for at jeg fikk henne til som min første hund, tilskriver jeg Frank Engh, som hadde masse gode tips å bidra med.
 

Starten på Ildfotens Kennel var i 1984 mens jeg ennå hadde Jarga. Jeg fikk en pointervalp ”Hopfossens Hasta” fra Kalle Jordan. Hasta var etter Mollis og  Boy. En gudbenådet viltfinner som jeg hadde mye glede av. Hun var en meget god prøvehund som jeg fikk flere 1.UK. 1.AK og 1VK.med.

Hasta ble parret med Hopfossen Grim etter Groll og Seja. En riktig storjeger eid av Webjørn Svendsen. 3.juni 1987 fikk Hasta ett kull med 10 valper. Den som har blitt mest kjent der er Ildfotens Samanta, som Kalle Jordan hadde. Hun fikk bl.a. en 3 plass i  lavlands NM. Hopfossens Harley som vant lavlands NM høsten 2001 er for øvrig etter samme linja.
Hasta måtte jeg dessverre avlive allerede som 3,5 åring, da hun fikk livmorbetennelse etter valpingen. 

I 1986 fikk jeg min andre engelsksetter ”Lagopus Northern Digger”, etter Bjørkraggens Chott. Digger var en engelsksetter med et flott eksteriør. Han fikk 1.UK og 2.AK på jakt og ble deretter solgt til Narvik som 2,5 åring.

Etter dette hadde jeg ikke fuglehund før i 1995.I 1990 ble jeg kjent med Gerd Søderholm, som nå er min kone. Vi hadde en golden retriever i noen år. I 1995 kjøpte vi Bienas Sarri som valp av Henry Mikalsen. Sarri var etter Vikran`s Mira og Vinsterfjellets Bobby.
Sarri har 1 UK og 2 AK på jaktprøve. Hun var ei tispe med usedvanlig vennlig gemytt. Hennes største fortrinn på jakt var hennes evne til å holde kontakt i tett skog.
Hun ble første gang parret med Skedoms Figg til Ole Martin Lunde i 1998. En jeger med et storslått søksopplegg. Fra denne kombinasjonen beholdt vi Ildfotens Bitten. Hun ble VK-hund så vidt fylt 2 år. Hun er  for øvrig solgt til en jeger i   Oslo.  Kjetil Holten kjøpte Ildfotens B`Sikita av oss. Hun har og markert seg som en fremragende viltfinner med et klassisk søksopplegg.Ettersom både vi og alle som hadde kjøpt hund fra dette kullet var så fornøyde bestemte vi oss for å gjenta denne parringen i 1999. Fra dette kullet beholdt vi Ildfotens Caia som også ble VK-hund som relativt ung. Hun er nå solgt til en jeger i Tromsø. 

Vi parret Sarri en siste gang med Peskafjellets Stegg i 2001. Det ble 8 valper hvorav en av dem fikk en femteplass i Arctic cup i 2003.Sarri ble etter disse parringene satt bort til en jeger her i Alta. Hun fikk dessverre revet av seg akillesen. Dette lot seg aldri reparere og hun er nå på de evige jaktmarker

I 1997 fikk vi en tispe til i kennelen. ”Lia”. Hun ble Gerd sin første hund. Hun var en erstatningsvalp etter den første engelsksetteren som jeg mistet. Hun er etter Rocos Leidy og Stokklias Scott.
Lia har et flott eksteriør, hun vant bl.a. Alta-utstillinga i 1999. Hun er i tillegg en meget dyktig jeger. Hun har dokumentert seg som en god søker og en god viltfinner med 3UK, 5x2AK, 1AK, 2x1VK, 2VK og 4VK.

Sommeren 2001 parret vi Lia  med Rocos Hero. Her ble det 4 valper, der har vi beholdt en tispevalp, ”Ildfotens Hedda”.

Lia ble parret for andre gang sommeren 2002 med Skaididalens Gorbi. Etter vår mening ble dette et meget godt kull på 9 hvalper. Gerd har selv beholdt Ildfotens Figo noe hun er veldig glad for.

Ettersom vi var så fornøyde med hundene fra de to første parringene bestemte vi oss sommeren 2004 å parre Lia med Huntingfield Harvard. Hun fikk da 8 tisper og 2 hanner.

 I 2006 har vi hatt et kull med Hedda og Myrhedens Granit. Der ble det seks valper to av dem er i Sverige. Hannhundeier Asgeir Knutsen har beholdt en hanne,Borras. En hanne er i Trøndelag: Ildfotens Charli 2. De fire første vil vi nok få høre en del fra i prøvesammenheng.To er hos vanlige jegere.

I 2004 ble Ildfotens Figo parret med Vuomas Irja. en kombinasjon som ga mange gode hunder.Fra parringen med Figo og Irja beholdt vi parringsvalpen Brage. Han var en flott hund, som fikk flere 1UK bl.a. Brage ble solgt til Lakselv høsten 2006.

Hedda har hatt nok et kull, da med Harodalens Figo. Dette er en linjeavlsparring som vi er veldig spente på. Her har vi beholdt en hanne som heter Frikk. Frikk tok en overbevisende 1 UK på Børselvprøven bare vel 10 mnd gammel. Willemo er også i stallen vår, ei trivelig og særdeles vennlig tispe etter Silja og Figo. Hun er premiert to ganger med 1UK. Willemo er nå hos Hilde Mytting på Østlandet. 

Det tredje og siste kullet som Hedda hadde var med Limingruets Hi-troll. Der ble det fire valper, deriblant Ildfotens St.Hans som ble utstillingschampion og hadde 1 UK og 1 AK på jaktprøve.

Vi overtok Jentefjellets Lissi fra Leif og Toril Lossius og med henne har vi hatt to kull. Ett med Ildfotens Figo og ett med Galloks Tøder. Begge kombinasjonene har gitt flotte jakt og prøvehunder. Vi har selv beholdt Ildfotens Katti som  er godt premiert på prøver.

Vi har også ei pointertispe som er ett år gammel nå i 2014. Stilladalens C Celina. Et valg som vi er veldig spent på nå til høsten.

Vi forsøker å være kritiske i utvelgelsen av de hundene som vi avler på. Dette har medført at vi blant annet har solgt 2 VK-hunder ut av kennelen. 

Kennelen har siden 1998 samlet langt over 100 premier i UK,AK og VK. Deriblant veldig mange topp-premier. Ildfotens Hilton: Vinner av Fjellpokalløpet 2008. Ildfotens Figo som fikk 3 pr. Arctic Cup finale 2004. Og Hedda som ble Nord-Norsk mester 2005 med tidenes største deltakelse med 60 hunder. 

Dere er velkomne til å ta kontakt med oss!

Gerd Søderholm/Are Suhr  Alta

mail@ildfoten.com

Se stamtavle pdf.Sarri  Her

Se stamtavle pdf. Figo: Her

Se stamtavle pdf. Lissi: Her

Se stamtavle pdf. Frikk Her

Se stamtavle pdf. Katti Her

Se stamtavle pdf.Celina Her 

Se  stamtavle_rock.pdf

Hunder vi har hatt:

Gerd Lia

Gerd og LIa

Lia

Lia

IMG 7689

                                                 Figosønnen Brage

Bitten startside

Ildfotens Bitten

caia i stand

Tidlig i vår fotokarriere. Ildfotens Caia

ildfoten 4ES

En bukett fra Ildfoten

sarri.jpg

                                                     Bienas Sarri

28082007280

                                                        Willemo

gerdina

                                                      Gerdina